Little Anne helpt de bevolking te trainen na de tyfoon in de Filipijnen.

Het in staat zijn reanimatie toe te passen voorziet mensen van levensreddende vaardigheden, waar dan ook ter wereld. Little Anne werd gebruikt om lokale vrijwilligers op Bantayan in de Filipijnen te trainen na tyfoon Haiyan. Martin Sean Peters, een brandweerman/ambulanceverpleegkundige bij de brandweer van Dublin, Ierland is naar de Filipijnen afgereisd om de lokale bevolking te helpen trainen in EHBO.

“Recentelijk had ik de mogelijkheid om namens een Ierse liefdadigheidsinstelling, Disaster Tech Lab, naar de Filipijnen af te reizen om te helpen bij de rampenbestrijding na tyfoon Haiyan. Na meer dan drie dagen gereisd te hebben vanuit Ierland kwam ik aan op één van de vele eilanden van de Filipijnen. Bantayan is verwoest door de tyfoon die plaatsvond in november 2013. 95% van de gebouwen waren beschadigd en de meeste ervan verwoest. Het dodental was gelukkig minimaal en geheel te wijten aan de snelle reactie van het lokale rampenbestrijdingsteam, de Barangay Volunteer Emergency Response Team (BVERT).

Zodra ik aankwam was het eerste wat we aan het team vroegen wat ze nodig hadden. En het antwoord was training!
De locale hulpverlening voelde zich hulpeloos omdat ze wisten dat ze konden helpen, maar niet de juiste training hadden. We zijn begonnen met een trainingsplan op een stukje papier te zetten en snel reserve medische apparatuur te verzamelen.

Houten wervelplanken arriveerden samen met enkele halflege medische tassen. Toen ik dacht dat alles verloren was, kwam één van onze teamleden binnen met een Laerdal Little Anne reanimatiepop, ons kroonjuweeltje. Mijn ogen lichtten op – onze ad hoc EHBO trainingsschool was een feit!

Dankzij de robuuste constructie was Anne als nieuw na een kleine schoonmaakbeurt. Vanaf dat moment zijn we in staat geweest 40 lokale vrijwilligers in reanimatie te trainen, tussen het leveren van rijst, water en dekzeilen in. Zonder de Laerdal Little Anne reanimatiepop zouden we niet in staat zijn geweest de lokale hulpverleners te versterken en hun te leren hun locale gemeenschap te helpen.

De tijd die ik op het eiland heb doorgebracht was veel te kort. Maar ik kom terug en deze keer met een Laerdal Little Family Pack!

Martin Sean Peters
Brandweer Dublin
Brandweerman/ ambulanceverpleegkundige
MSc Major Emergency Management

Om de eerste stappen van de Chain of Survival te verbeteren is het van vitaal belang het aantal in reanimatie getrainde mensen te verhogen. Dit zal op zijn beurt het sterftecijfer van acute hartstilstand buiten het ziekenhuis helpen verbeteren.