Geschiedenis

Laerdal vroeger en nu

Åsmund S. Lærdal, vernieuwer en oprichter van Laerdal Medical AS, begon het bedrijf in de jaren 40 als een kleine uitgeverij, gespecialiseerd in wenskaarten en kinderboeken. Al snel breidde het bedrijf uit met het vervaardigen van houten speelgoed. Laerdal was een pionier in zacht plastic toen hij begin jaren 50 miljoenen levensechte speelpoppen en "meubelvriendelijke" speelgoedautootjes maakte.
 
De technische kennis van het maken van speelgoed opende nieuwe deuren voor het maken van realistische wondsimulaties. Ons belangrijkste werkterrein werd de eerste hulp en spoedeisende geneeskunde met een nadruk op training. Het keerpunt van de zakelijke aandacht wordt gesymboliseerd door een meisje dat eind jaren 1890 overleed.


Het meisje uit de Seine

Aan het eind van de 19e eeuw werd uit een Seine in Parijs het lichaam van een jong meisje gevist. Er waren geen sporen van geweld en aangenomen werd dat ze zichzelf van het leven had beroofd. Omdat haar identiteit niet kon worden vastgesteld, werd een dodenmasker gemaakt; dit was in dergelijke gevallen gebruikelijk. De onaangetaste schoonheid en hemelse glimlach van het meisje maakten het raadsel van haar dood nog groter.
 
Er kwamen verhalen waarin over dit mysterie bespiegelingen werden gedaan. Volgens één ervan was haar dood het gevolg van een onbeantwoorde liefde. Dit verhaal werd in heel Europa populair, net als imitaties van haar dodenmasker.
 
 

Van het masker der tragedie tot de kus des levens

Generaties later werd het meisje uit de Seine tot leven gewekt toen Åsmund S. Lærdal met de ontwikkeling begon van realistische en effectieve trainingshulp voor onderwijs in mond-op-mondbeademing.
 
Geroerd door het verhaal van het meisje dat zo tragisch een vroege dood stierf, gebruikte hij haar masker voor zijn nieuwe reanimatietrainingspop, Resusci Anne. Hij was er immers van overtuigd dat zo'n pop op ware grootte en met een levensecht uiterlijk studenten meer zou motiveren om zijn levensreddende procedure te leren.
 


De Barmhartige Samaritaan

Met de introductie van de pop Resusci Anne zette het bedrijf zich in voor het vooruit helpen van reanimatie en spoedeisende zorg. De speelgoedproductie werd op een laag pitje gezet en daarom was er een nieuw logo nodig om onze missie te weerspiegelen.
 
De afbeelding die ons embleem zou worden is oeroud - de Barmhartige Samaritaan. Op ons logo is het verhaal te zien van de reiziger die met zijn onzelfzuchtige medeleven en zorg het leven redde van een wildvreemde. De houding, inleving en handelingen inspireren ons in alles wat we doen en ontwikkelen.
 

Decennia van ontwikkeling

Vanaf de jaren 60 werd pre-hospitale spoedeisende geneeskunde gezien als een uitbreiding van geavanceerde ziekenhuisbehandeling. Om het praktische nut van deze ideeën te vergroten, ontwikkelde Laerdal Medical gemakkelijk draagbare apparatuur voor beademing en luchtwegbeheersing. Ook startten ze een traditie van het aanbieden van apparatuur samen met bijbehorende trainingshulpmiddelen.
 
In 1980 is de Laerdal Foundation for Acute Medicine (stichting voor acute geneeskunde) opgericht. In de loop der jaren heeft die een groot aantal onderzoeks-, onderwijs- en publicatieprojecten kunnen ondersteunen.
 
In jaren 80 is gebleken dat vroege defibrillatie doorslaggevend was voor de overlevingskansen bij een pre-hospitale hartstilstand. Dit leidde de ontwikkeling in van onze Heartstart half-automatische defibrillator, waarmee ambulancepersoneel zonder een lange medische training een levensreddende behandeling kan bieden.
 
In jaren 90 boden onze Stiffneck-kragen nieuwe mogelijkheden voor het voorkomen van onnodig letsel en invaliditeit door nek- en ruggengraatletsel.
 
In januari 2000 breidde Laerdal zijn samenwerking met Medical Plastics Laboratories Inc. (MPL) uit Texas uit door dit innovatieve bedrijf over te nemen. Het bedrijf heet nu Laerdal Texas en het vlaggenschip van hun producten is op dit moment SimMan. Met de overname van MPL zijn er nieuwe kanalen voor verkoop en distributie ontstaan. Ook heeft nauwe samenwerking met Laerdals organisatie in New York de toch al sterke positie van het bedrijf op de Amerikaanse markt verbeterd.
 
Laerdal ontwikkelt zich voortdurend en heeft met zijn vernieuwende productontwikkeling als stuwmotor voor de markt kunnen fungeren. In 2002 startte Laerdal zijn samenwerking met het Deense Sophus Medical toen ze keken naar interactieve medische-trainingsproducten. In 2003 werd het bedrijf volledig overgenomen en nu heet het Laerdal Sophus. Het bedrijf is marktleider op het gebied van microsimulatietraining en in de eerste helft van 2004 vonden er grootschalige productlanceringen plaats voor educatieve microsimulatieprogramma’s voor de pre-hospitale, ziekenhuis- en militaire segmenten.
 
Nu werd virtuele realiteit voor Laerdal Medical interessant om het assortiment compleet te maken. Later in 2004 kocht Laerdal het intellectuele eigendom en de overplaatsing van het personeel van SimQuest. Deze groep heet nu Laerdal DC en legt zich toe op de ontwikkeling van vooruitstrevende producten met gebruikmaking van virtual reality. Het eerste product, een IV-arm, werd gelanceerd in de zomer van 2004.
 
Om het behandelings-assortiment en de positie van het bedrijf binnen deze productreeks te versterken, werd in juni 2003 STI overgenomen. Deze overname maakte de therapielijn completer, omdat we nu oplossingen konden bieden voor het vastzetten van buisjes (tubes)  en een bredere lijn voor het immobiliseren van de wervelkolom. In maart 2004 vierde Laerdal de officiële opening van een nieuwe fabriek in China. De nieuwe fabriek bereidt het bedrijf beter voor op de toekomst door niet alleen een goede nieuwe fabriek en voorzieningen in het Verre Oosten te bieden, maar ook toegang te geven tot de snel groeiende Chinese markt.
 


Toegewijde verscheidenheid

Tegenwoordig wijdt Laerdal Medical zich aan het helpen redden van levens met producten voor reanimatietraining, luchtwegbeheersing, geavanceerde reanimatietraining, beperking van wervelkolombeweging, traumatraining, bewaking, defibrillatie en patiëntsimulatie die gebruikt kunnen worden bij traditionele technieken voor basis-, middel- en gevorderdentraining in combinatie met microsimulatie en virtuele realiteit.


Future

Wat de toekomst zal brengen in termen van nieuwe productoplossingen van Laerdal, zal sterk afhangen van wat we kunnen leren van de medische wetenschap van morgen. Bewijzen die relevant zijn voor overleving helpen ons begrijpen hoe we onze oplossingen verder kunnen uitbreiden, versterken en afstemmen op het bereiken van hogere overlevingscijfers, hier geïllustreerd met de overlevingsformule van Utstein.

The_Utstein_Formula_of_Survival

50 jaar van veranderende behoeften en oplossingen

De behoefte aan een levensechte trainingshulp voor mond-op-mondbeademing en om redders bereid te vinden in een ”dood” persoon te blazen, bracht Asmund S. Laerdal samen met Dr. Bjorn Lind en Dr.Peter Safar tot de ontwikkeling van de oefenpop Resusci Anne.

In de eerste AHA/JAMA-richtlijnen voor reanimatie uit 1974 werd aanbevolen ook leken volledige reanimatie te laten leren. De Recording Resusci Anne maakte “training tot perfectie” mogelijk, waarbij de kwaliteit van reanimatie wordt gerapporteerd op een papieren strook.

In de jaren 80 stelde de American Heart Association het criterium voor het verwerven van de reanimatiebevoegdheid op een prestatie die voor 90% aan de richtlijn voldeed.
SkillMeter Resusci Anne werd ontwikkeld om aan de behoefte te voldoen van een gelijktijdige, kwantitatieve reanimatiemeting en feedback.

In de jaren 90 concentreerde men zich vooral op voldoende praktijkervaring. Little Anne werd geïntroduceerd (1995) als aanvullende trainer om te voldoen aan de behoefte om minder studenten per pop te hebben.
In de jaren 2000 maakte de groeiende bezorgdheid over patiëntveiligheid en kostenefficiëntie dat men zich meer ging richten op patiëntsimulatie en zelfstandig leren als middel om meer zorgverleners te kunnen trainen op een veilige en effectieve manier. Onderzoek toonde ook aan dat zelfs professionals slecht reanimeren en dat metingen en feedback de reanimatieprestaties helpen verbeteren. SimMan 3G is het eindresultaat van deze ervaring en is de meest duurzame en gebruikersvriendelijke patiëntsimulatie die er te krijgen is. 
 

                                                                    ONZE NIEUWSTE OPLOSSINGEN

ZELFSTANDIG LEREN KWALITEITSREANIMATIE                 SIMULATIE
Learning basic CPR in groups using video instruction.  CPR training with concurrent feedback on provided compressions and ventilations.  Resuscitation with concurrent feedback on compressions and ventilations.  Interdiciplinary full-scale simulation training.  Team training in Mwansa -Tanzania
MiniAnne/CPRAnytime Resusci Anne Skills Station  CPR meter SimMan 3G Helping Babies Breathe

.