Waarom we doen wat we doen

Inga-Britt and her father.Dochter redt vader 

Inga-Britt (14) uit Lesja in Noorwegen reageerde meteen toen haar vader in elkaar zakte aan de eettafel door een plotselinge hartstilstand. Eerst belde ze een ambulance. Toen gaf ze haar moeder aanwijzingen om haar vader te reanimeren. Inga-Britt had net de levensreddende vaardigheden van reanimatie geleerd van een Mini Anne-reanimatiecursus op school – en ze wist die kennis toe te passen op een situatie in het echte leven waardoor ze haar vaders leven redde!

Inga-Britt heeft als geen ander laten zien hoe de campagne “Schoolproject”, met behulp van het Mini Anne-programma voor het zelf leren van reanimatie, georganiseerd door de Norwegian Air Ambulance, grote invloed heeft op het dagelijkse leven.

Kaitlin Forbes to the left.Leraar redt leerling

Kaitlin (20) kreeg 5 jaar geleden tijdens schoolwedstrijden een hartstilstand. Ze leeft nog omdat haar leraar Ron Keefe precies wist hoe hij in deze noodsituatie moest reageren. Hij liet precies zien hoe het moest door uitdrukkelijk de keten van overleving in werking te zetten. Eerst droeg hij een klasgenoot op om de school 911 te laten bellen en een andere klasgenoot om de AED te pakken terwijl hij Kaitlin reanimeerde. Er volgde één ronde van reanimeren en de AED was er vlot. Een collega van Ron zou het later zo zeggen: “We volgden de stappen waarin we getraind waren - we legden het apparaat op haar, het gaf een schok en wekte haar weer tot leven.” Kaitlin overleefde omdat de medewerkers van haar school zo slim waren geweest zich op een dergelijk noodgeval voor te bereiden.

Door een droevige wending van het lot zou de beste vriendin van Kaitlin 14 maanden later op 17-jarige leeftijd overlijden aan een plotselinge hartstilstand. De gemeenschap vraagt zich nog steeds af of haar lot niet anders had kunnen zijn. Nu is de gemeenschap actief in het bewust maken van mensen over reanimatie en de AED. Kaitlin vat deze toewijding als volgt samen - “Ik vind dat iedereen moet kunnen reanimeren. Misschien denk je dat je het nooit hoeft te kunnen gebruiken, maar elke dag gebeuren er dingen die je niet verwacht.”

mother_daughter

Moeder redt dochter

Dariela (22) overleefde omdat haar moeder precies wist wat ze moest doen toen ze Dariela bewusteloos aantrof naast de poetsmachine in de werkplaats van de familieschoenmakerij. De machine draaide nog en Daniela's sjaal zat ertussen. ''Ik weet dat elke seconde telt,'' zegt Katica Dokic. Ze besefte dat haar dochter niet ademde, maar ze had nog wel een zwakke hartslag. Snel bevrijdde ze Dariela's keel, scheurde de sjaal stuk, legde haar dochter voorzichtig op de vloer en begon met mond-op-mondbeademing en hartcompressies. Er kwam een klant binnen en Katica schreeuwde: "Bel! Bel!"

''Duizenden gedachten raasden door mijn hoofd maar ik wist kalm te blijven tot de ambulance er was,'' zegt de moeder, die een jaar of 30 geleden op school in Kroatië had leren reanimeren. KNO-specialist Jan Magnus Fredheim benadrukt dat ''het bij verstikking absoluut cruciaal is om de luchtdoorgang te herstellen en zo snel mogelijk zuurstof toe te dienen.''  

Katica is dankbaar dat ze haar eigen dochters leven kon redden en wil nu dat levens redden in het vakkenpakket komt van leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, omdat deze kinderen op een leeftijd zijn waarop veel van hen met ongelukken te maken zullen krijgen.

Reproduced with kind permisson of Times Newspaper.

Moeder redt zoontje

David (2) uit Brighton, East Sussex werd door zijn moeder Debra White gered toen hij elf maanden na zijn geboorte stuiptrekkingen had en stopte met ademen. Mevrouw White had leren reanimeren in een cursus van de British Heart Foundation en die kennis redde het leven van haar zoontje.